Search Product:

Pečený srnčí hřbet (se smetanovou omáčkou a) s jeřabinovým želé

(4 porce)

Trouba: 175° 

1–1,2 kg srnčího hřbetu, čerstvého nebo roz­mrazeného
1,5 lžičky soli
0,5 lžičky mletého bílého pepře 

Omáčka

3 lžíce másla
2 lžíce mouky
400 ml šťávy z masa
300 ml smetany
sůl a bílý pepř
2 lžičky želé – rybízového nebo jeřabinového
3 lžíce suchého sherry nebo portského vína (volitelné)

Troubu předehřejte. Očistěte maso. Odřežte všechny blány a šlachy. Do masa vetřete sůl a pepř. Srnčí hřbet vložte do pekáče masem nahoru. Ke kosti zapíchněte teploměr. Pečte asi hodinu a čtvrt v dolní části trouby, dokud maso nedosáhne teploty 70 stupňů (středně propečené) nebo 75 stupňů (propečené). Ve správnou dobu připravte přílohy, například brambory uvařte 40 minut předtím, než bude hotové maso, a zeleninu očistěte a uvařte několik minut předtím, než vytáhnete maso z trouby. Srnčí hřbet vyjměte z trouby, zakryjte fólií a nechte 15 minut odpočívat.  

Během doby, kdy maso odpočívá, si připravte omáčku: Zahřejte 400 ml vody a nalijte ji do pekáče, ve kterém jste připravovali maso. Prošlehejte. V kastrole rozpusťte máslo a přidejte mouku. Míchejte a několik minut opékejte. Za stálého míchání postupně přilévejte šťávu z masa. Přiveďte k varu a zvolna vařte na středním plameni 10 minut. Omáčku ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, pepř, želé a sherry (nebo portské). Případně i trochu syrovátkového másla.

Čas podávat 

Maso odřežte od kosti. Oba díly nakrájejte na tenké plátky. Maso vraťte zpět do hřbetu a na servírovací mísu, pokud chcete servírovat tímto způsobem. Podávejte s brambory, omáčkou, zeleninou a jeřabinovým želé.

Abyste obdrželi svou zásilku před Vánocemi, objednejte v rámci: 2015-12-18T15:00 Prodloužené období vrácení vánočních objednávek do 15. ledna 2016 pro objednávky uskutečněné od 20. listopadu do 31. prosince 2015